Hydra’s Trail Marathon

Η

διαδρομή

Επειδή η Ύδρα είναι ένα νησί χωρίς δρόμους έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση το δίκτυο μονοπατιών της. Τα μονοπάτια αυτά ενώνουν εξωκλήσια, οικισμούς, παραλίες, παλιά χωράφια, βοσκοτόπια και φυσικά φτάνουν μέχρι τις ψηλότερες κορυφές του νησιού. Τι είναι το Hydra’s Trail Marathon; Είναι μια διαδρομή 38,5 χλμ. που στόχο έχει να αναδείξει τις ομορφιές του ορεινού τοπίου της Ύδρας. Μοναδικά ορεινά μονοπάτια που σχεδόν πάντα έχουν θέα προς την θάλασσα αλλά διέρχονται και από ψηλές κορυφές. Αυτό όμως που θα συναρπάσει περισσότερο τον κάθε δρομέα είναι το μοναδικό φαινόμενο του να τρέχεις σε μονοπάτια δίπλα στη θάλασσα Απόσταση 38,5 χλμ. με θετική υψομετρική 2.000μ.

Altitude Profile

Total climb +2.000 meter Η εκκίνηση θα γίνει από το λιμάνι στις και το πρώτο τμήμα της διαδρομής είναι κοινό με αυτό της μικρής διαδρομής (Rock Race 17,5k) όπως και το τελευταίο.

0
groups
0
miles
0K
winners

Peoples

said

Some description text for this item

Μπράβο σας συγχαρητήρια ,σας ευχαριστώ θερμά για την απίστευτη εμπειρία που μου χαρίσατε!

Στεφανής Σταύρος

Στεφανής Σταύρος

Ydra’s trail race 2017. Οι αλλαγές στη φετινή διαδρομή έφεραν την απόλυτη ισορροπία ώστε να μην έχει κανένας παράπονο αφού έχουμε πλέον πολύ γρήγορα κομμάτια αλλά και πολύ τεχνικά τα οποία απαιτούν πολύ προσοχή όταν προσπαθείς να κινηθείς γρήγορα! Για την διοργάνωση, την φιλοξενία και την ατμόσφαιρα δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα αφού κάθε χρόνος που περνάει το άψογο γίνεται τέλειο και δε ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει η εκδήλωση στο μέλλον.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας για ακόμη μια φορά!

Salomon Hellas

Salomon Hellas

Ύδρα Αγώνες Βουνού 2016… Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρίσκομαι εκεί φέτος για προσωπικούς λόγους… Εύχομαι όλα να πάνε καλά το 2018 και να είμαστε όλοι εκεί σε έναν από τους καλύτερους αγώνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα!!!

Φωτιάδης Αλέξανδρος

Φωτιάδης Αλέξανδρος

Ανάλυση

διαδρομής

Some description text for this item

1ο τμήμα: Απόσταση 6.100μ

Εκκίνηση στο λιμάνι. Ακολουθούμε το κεντρικό καλντερίμι του νησιού που ανεβάζει προς το βουνό για το 1ο χιλιόμετρο. Το 2ο χιλιόμετρο είναι στην αρχή σε ανηφορικό τσιμεντόδρομο τον οποίο αφήνουμε στρίβοντας αριστερά σε έντονα ανηφορικό μονοπάτι γνωστό σαν «κόκκινα χώματα». Αφού περάσουμε το 2,9χλμ αρχίζει η κατηφόρα μέχρι το 4,7χλμ (Ανεμόμυλοι). Ελαφρά κατηφορικό μονοπάτι μας οδηγεί σε χωματόδρομο που ακολουθούμε δεξιά αρχικά επίπεδα και στη συνέχεια ανηφορικά. Λίγο πριν το ψηλότερο σημείο του (5,9χλμ) τον αφήνουμε και πιάνουμε δεξιά ανηφορικό μονοπάτι. Σύντομα μας βγάζει σε χωματόδρομο που τον ακολουθούμε δεξιά στο ΣΤ.ΑΝ. 1 στο 6,1χλμ.

2ο τμήμα: Απόσταση 2.100μ

Στα αριστερά μας πια βλέπουμε εντυπωσιακή παραλία από την πίσω πλευρά του νησιού και παλιό αλώνι. Προσοχή όμως δεν πρέπει η όμορφη θέα να μας «παρασύρει κατηφορικά στο χωματόδρομο». Αντίθετα θα πρέπει να ανηφορίσουμε σε μονοπάτι μέσα σε πεύκα μέχρι το ψηλότερο σημείο στο 6,8χλμ. Εκεί θα αρχίσει η απότομη κατηφόρα που θα μας βγάλει σε χωματόδρομο στο 7,3χλμ. Εύκολα κατηφορικά θα φτάσουμε στο ΣΤ.ΑΝ. 2 στο 8,2χλμ.

3ο τμήμα: Απόσταση 5.200μ

Ίσως το πιο δύσκολο τμήμα του αγώνα όχι μόνο εξαιτίας της υψομετρικής αλλά και λόγο της μακρινής απόστασης από το 3ο ΣΤ.ΑΝ. Στην αρχή τρέχουμε σε ομαλό χωμάτινο μονοπάτι. Μετά από 2χλμ. ξεκινά η απότομη ανηφόρα σε παλιό καλντερίμι που οι ντόπιοι δρομείς ονομάζουν «ψυχοβγάλτη». Η θέα όμως κάνει την ανάβαση λιγότερο επίπονη. Φτάνουμε σε διάσελο και μπαίνουμε για λίγο σε κατηφορικό μονοπάτι μέσα σε πευκόδασος. Βγαίνοντας από το δάσος πρέπει να πάμε αριστερά (ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΠΑΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΥΘΕΙΑ). Σύντομα συναντάμε εθελοντή της διοργάνωσης θα ξεχωρίζει εδώ την μεγάλη με τη μικρή διαδρομή. Για όσους τρέχουν στο μαραθώνιο υπάρχει εδώ νερό στο ΣΤ.ΑΝ 3 στο 13,4χλμ.

4ο τμήμα: Απόσταση 4.100μ

Ανεβαίνουμε πολύ απότομο μονοπάτι με βράχια που δεν επιτρέπει να τρέξουμε. Μετά από 600μ. σε τεχνικό βραχώδες τερέν φτάνουμε στην κορυφή. Εκεί στο υψομετρικό σημείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού θα υπάρχει καταγραφή των αθλητών. Υψόμετρο 588μ. και συνολική απόσταση 14,1χλμ.Η κατάβαση γίνεται από παράλληλο μονοπάτι αλλά εξίσου τεχνικό. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους δρομείς καθώς είναι βραχώδες και γλιστερό. Μετά από 600μ. έχουμε κατέβει το τεχνικό και δύσκολο κομμάτι. (ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΠΑΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ). Εμείς θα μπούμε ευθεία μέσα στο πευκόδασος και περνώντας τη Ι.Μ Αγίας Ευπραξίας, μπαίνουμε σε με πολλά σκαλιά οδηγεί στο κεντρικό καλντερίμι του νησιού. Ένα υπέροχο καλντερίμι μέσα σε πυκνό δάσος από πεύκα που θα μας φέρει στο ψηλότερο σημείο του οικισμού με φανταστική θέα από το λιμάνι, στη θέση «Κουρμάδα – Αγ. Θεόδωρος», όπου εκεί βρίσκεται ο 4ος ΣΤ.ΑΝ. στο 17,5χλμ.

ㅤΕδώ υπάρχει όριο αποκλεισμού 3:45’

5ο τμήμα: Απόσταση 2.600μ

Αφήνοντας το σημείο Κουρμάδα – Αγ. Θεόδωρος, πιάνουμε ανηφορικό καλογραμμένο μονοπάτι που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά. Θα μας οδηγήσει σε διασταύρωση μονοπατιών με την ονομασία «Λούμι Γιωργάκι» όπου θα φτάσουμε στο 5ο ΣΤ.ΑΝ. στο 20,1χλμ.

6ο τμήμα: Απόσταση 5.200μ

Για πρώτη φορά θα κατηφορίσουμε στην πίσω αυτή πλευρά του νησιού. Στόχος μια μοναδική παραλία η Νησίζα. Βέβαια πρώτα θα περάσουμε από ένα παλιό ξωκλήσι και παλιά χτιστά πέτρινα αλώνια. Τραβερσάρουμε πάνω από βράχια και στο 23,5χλμ περνάμε πάνω από την παραλία. Έπειτα το μονοπάτι ανηφορικό θα μας οδηγήσει στον οικισμό Επισκοπή. Εκεί είναι το 6ο ΣΤ.ΑΝ. στο 25,3χλμ.

ㅤΕδώ υπάρχει όριο αποκλεισμού 5:45’

7ο τμήμα: Απόσταση 6.400μ

Περνώντας μέσα από τον οικισμό θα ανηφορίσουμε μέσα σε δάσος με πεύκα μέχρι τη θέση «Ζόγερι». Πρώτη φορά θα διέλθει από εδώ ο αγώνας και κινούμαστε στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Από το Ζόγερι η κατηφόρα μέσα στα πεύκα για την παραλία είναι ιδανική. Φυσικά η απομονωμένη παραλία στο 29χλμ θα κάνει όλους τους αθλητές να ξεχάσουν την κούραση. Για 100μ. τρέχουμε πάνω σε βότσαλα. Σίγουρα κανείς δεν θα θέλει να αφήσει αυτό το μοναδικό μέρος όμως μια ανηφόρα μας περιμένει. Θα μας οδηγήσει στην επόμενη παραλία τον Παλαμιδά (καρνάγιο της Ύδρας). Εδώ και το 7ο ΣΤ.ΑΝ. 31,7χλμ.

8ο τμήμα: Απόσταση 5.500μ

Ίσως το πιο όμορφο τμήμα της διαδρομής (κοινό με την παλιά διαδρομή). Μια τελευταία ανηφόρα μέχρι την Αγία Ειρήνη και μια κατηφόρα που μας οδηγεί δίπλα στη θάλασσα. Ακολουθούμε τον παραλιακό χωματόδρομο και περνάμε πάνω από το μονότοξο πέτρινο γεφύρι. Έπειτα τρέχουμε σε φαρδύ καλνερίμι έχοντας αριστερά την θάλασσα και μικρά ξερονήσια με ξωκλήσια. Μπροστά μας ο οικισμός Καμίνια είναι ιδιαίτερα γραφικός. Αφού εισέλθουμε στον οικισμό τρέχουμε σε καλντερίμι διασχίζοντας το λιμανάκι του. Στη συνέχεια τρέχουμε ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια και τις ταβέρνες. Πλησιάζοντας στο λιμάνι της Ύδρας ακούμε τα χειροκροτήματα και μπαίνουμε στο πέταλο του λιμανιού. Σίγουρα ο τερματισμός που θα βιώσουμε είναι ο πιο όμορφος καθώς όλοι οι κάτοικοι της Ύδρας περιμένουν για να επευφημήσουν και τον τελευταίο αθλητή.

Χάρτης διαδρομής

Σκανάροντας τον QR Code ή πατώντας ΕΔΩ, μπορείτε να κατεβάσετε τη διαδρομή με το αρχείο gpx για τα ρολόγια σας.

YouTube
YouTube
Instagram