Hydra's Trail Marathon - Hydra's Trail Event

Hydra's Trail Marathon

Επειδή η Ύδρα είναι ένα νησί χωρίς δρόμους έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση το δίκτυο μονοπατιών της. Τα μονοπάτια αυτά ενώνουν εξωκλήσια, οικισμούς, παραλίες, παλιά χωράφια, βοσκοτόπια και φυσικά φτάνουν μέχρι τις ψηλότερες κορυφές του νησιού.

Τι είναι το Hydra’s Trail Marathon;

Είναι μια διαδρομή 38,5 χλμ. που στόχο έχει να αναδείξει τις ομορφιές του ορεινού τοπίου της Ύδρας. Μοναδικά ορεινά μονοπάτια που σχεδόν πάντα έχουν θέα προς την θάλασσα αλλά διέρχονται και από ψηλές κορυφές. Αυτό όμως που θα συναρπάσει περισσότερο τον κάθε δρομέα είναι το μοναδικό φαινόμενο του να τρέχεις σε μονοπάτια δίπλα στη θάλασσα

Απόσταση 38,5 χλμ. με θετική υψομετρική 2.000μ.

 

Altitude Profile

altitude_marathon_map

Total climb +2.000 meter

 

Η εκκίνηση θα γίνει από το λιμάνι στις  και το πρώτο τμήμα της διαδρομής είναι κοινό με αυτό της μικρής διαδρομής (Rock Race 17,5k) όπως και το τελευταίο.

1ο τμήμα: Απόσταση 6100μ.

Εκκίνηση στο λιμάνι. Ακολουθούμε το κεντρικό καλντερίμι του νησιού που ανεβάζει προς το βουνό για το 1ο χιλιόμετρο. Το 2ο χιλιόμετρο είναι στην αρχή σε ανηφορικό τσιμεντόδρομο τον οποίο αφήνουμε στρίβοντας αριστερά σε έντονα ανηφορικό μονοπάτι γνωστό σαν «κόκκινα χώματα». Αφού περάσουμε το 2,9χλμ αρχίζει η κατηφόρα μέχρι το 4,7χλμ (Ανεμόμυλοι). Ελαφρά κατηφορικό μονοπάτι μας οδηγεί σε χωματόδρομο που ακολουθούμε δεξιά αρχικά επίπεδα και στη συνέχεια ανηφορικά. Λίγο πριν το ψηλότερο σημείο του (5,9χλμ) τον αφήνουμε και πιάνουμε δεξιά ανηφορικό μονοπάτι. Σύντομα μας βγάζει σε χωματόδρομο που τον ακολουθούμε δεξιά στο ΣΤ.ΑΝ. 1 στο 6,1χλμ

 

2ο τμήμα: Απόσταση 2100μ.

Στα αριστερά μας πια βλέπουμε εντυπωσιακή παραλία από την πίσω πλευρά του νησιού και παλιό αλώνι. Προσοχή όμως δεν πρέπει η όμορφη θέα να μας «παρασύρει κατηφορικά στο χωματόδρομο». Αντίθετα θα πρέπει να ανηφορίσουμε σε μονοπάτι μέσα σε πεύκα μέχρι το ψηλότερο σημείο στο 6,8χλμ. Εκεί θα αρχίσει η απότομη κατηφόρα που θα μας βγάλει σε χωματόδρομο στο 7,3χλμ. Εύκολα κατηφορικά θα φτάσουμε στο ΣΤ.ΑΝ. 2 στο 8,2χλμ

 

3ο τμήμα: Απόσταση 5200μ.

Ίσως το πιο δύσκολο τμήμα του αγώνα όχι μόνο εξαιτίας της υψομετρικής αλλά και λόγο της μακρινής απόστασης από το 3ο ΣΤ.ΑΝ. Στην αρχή τρέχουμε σε ομαλό χωμάτινο μονοπάτι. Μετά από 2χλμ. ξεκινά η απότομη ανηφόρα σε παλιό καλντερίμι που οι ντόπιοι δρομείς ονομάζουν «ψυχοβγάλτη». Η θέα όμως κάνει την ανάβαση λιγότερο επίπονη. Φτάνουμε σε διάσελο και μπαίνουμε για λίγο σε κατηφορικό μονοπάτι μέσα σε πευκόδασος. Βγαίνοντας από το δάσος πρέπει να πάμε αριστερά (ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΠΑΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΥΘΕΙΑ). Σύντομα συναντάμε εθελοντή της διοργάνωσης θα ξεχωρίζει εδώ την μεγάλη με τη μικρή διαδρομή. Για όσους τρέχουν στο μαραθώνιο υπάρχει εδώ νερό στο ΣΤ.ΑΝ 3 στο 13,4χλμ.

 

4ο τμήμα: Απόσταση 4100μ.

Ανεβαίνουμε πολύ απότομο μονοπάτι με βράχια που δεν επιτρέπει να τρέξουμε. Μετά από 600μ. σε τεχνικό βραχώδες τερέν φτάνουμε στην κορυφή. Εκεί στο υψομετρικό σημείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού θα υπάρχει καταγραφή των αθλητών. Υψόμετρο 588μ. και συνολική απόσταση 14,1χλμ.

Η κατάβαση γίνεται από παράλληλο μονοπάτι αλλά εξίσου τεχνικό. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους δρομείς καθώς είναι βραχώδες και γλιστερό. Μετά από 600μ. έχουμε κατέβει το τεχνικό και δύσκολο κομμάτι.  (ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΠΑΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ). Εμείς θα μπούμε ευθεία μέσα στο πευκόδασος και περνώντας τη Ι.Μ Αγίας Ευπραξίας, μπαίνουμε σε με πολλά σκαλιά οδηγεί στο κεντρικό καλντερίμι του νησιού. Ένα υπέροχο καλντερίμι μέσα σε πυκνό δάσος από πεύκα που θα μας φέρει στο ψηλότερο σημείο του οικισμού με φανταστική θέα από το λιμάνι, στη θέση «Κουρμάδα – Αγ. Θεόδωρος», όπου εκεί βρίσκεται ο 4ος ΣΤ.ΑΝ. στο 17,5χλμ.

Εδώ υπάρχει όριο αποκλεισμού 3:45’

 

5ο τμήμα: Απόσταση 2600μ.

Αφήνοντας το σημείο Κουρμάδα – Αγ. Θεόδωρος, πιάνουμε ανηφορικό καλογραμμένο μονοπάτι που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά. Θα μας οδηγήσει σε διασταύρωση μονοπατιών με την ονομασία «Λούμι Γιωργάκι» όπου θα φτάσουμε  στο 5ο ΣΤ.ΑΝ. στο 20,1χλμ.

 

6ο τμήμα: Απόσταση 5200μ.

Για πρώτη φορά θα κατηφορίσουμε στην πίσω αυτή πλευρά του νησιού. Στόχος μια μοναδική παραλία η Νησίζα. Βέβαια πρώτα θα περάσουμε από ένα παλιό ξωκλήσι και παλιά χτιστά πέτρινα αλώνια. Τραβερσάρουμε πάνω από βράχια και στο 23,5χλμ περνάμε πάνω από την παραλία. Έπειτα το μονοπάτι ανηφορικό θα μας οδηγήσει στον οικισμό Επισκοπή. Εκεί είναι το 6ο ΣΤ.ΑΝ. στο 25,3χλμ

Εδώ υπάρχει όριο αποκλεισμού 5:45’

 

7ο τμήμα: Απόσταση 6400μ.

Περνώντας μέσα από τον οικισμό θα ανηφορίσουμε μέσα σε δάσος με πεύκα μέχρι τη θέση «Ζόγερι». Πρώτη φορά θα διέλθει από εδώ ο αγώνας και κινούμαστε στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Από το Ζόγερι η κατηφόρα μέσα στα πεύκα για την παραλία είναι ιδανική. Φυσικά η απομονωμένη παραλία στο 29χλμ θα κάνει όλους τους αθλητές να ξεχάσουν την κούραση. Για 100μ. τρέχουμε πάνω σε βότσαλα. Σίγουρα κανείς δεν θα θέλει να αφήσει αυτό το μοναδικό μέρος όμως μια ανηφόρα μας περιμένει. Θα μας οδηγήσει στην επόμενη παραλία τον Παλαμιδά (καρνάγιο της Ύδρας). Εδώ και το 7ο ΣΤ.ΑΝ. 31,7χλμ.

 

8ο τμήμα: Απόσταση 5500μ.

Ίσως το πιο όμορφο τμήμα της διαδρομής (κοινό με την παλιά διαδρομή). Μια τελευταία ανηφόρα μέχρι την Αγία Ειρήνη και μια κατηφόρα που μας οδηγεί δίπλα στη θάλασσα. Ακολουθούμε τον παραλιακό χωματόδρομο και περνάμε πάνω από το μονότοξο πέτρινο γεφύρι. Έπειτα τρέχουμε σε φαρδύ καλνερίμι έχοντας αριστερά την θάλασσα και μικρά ξερονήσια με ξωκλήσια. Μπροστά μας ο οικισμός Καμίνια είναι ιδιαίτερα γραφικός. Αφού εισέλθουμε στον οικισμό τρέχουμε σε καλντερίμι διασχίζοντας το λιμανάκι του. Στη συνέχεια τρέχουμε ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια και τις ταβέρνες. Πλησιάζοντας στο λιμάνι της Ύδρας ακούμε τα χειροκροτήματα και μπαίνουμε στο πέταλο του λιμανιού. Σίγουρα ο τερματισμός που θα βιώσουμε είναι ο πιο όμορφος καθώς όλοι οι κάτοικοι της Ύδρας περιμένουν για να επευφημήσουν και τον τελευταίο αθλητή.

(Κατεβάστε σε αρχείο pdf τους ΣΤ.ΑΝ. του Hydra’s Trail Marathon, πατώντας επάνω στην παραπάνω εικόνα)

 

 


Χάρτης διαδρομής

Πατώντας Ε Δ Ω (google drive link) ή Ε Δ Ω (winrar file) ή σκανάρωντας τον QR Code μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο gpx της διαδρομής

(Ίσως χρειαστεί να πραγματοποιήσετε free registraton στο www.alltrails.com για να κατεβάσετε το gpx αρχείο)