Ero's Mountain Trail - Hydra's Trail Event

EUCOOKIELAW_BANNER_TITLE


Ero's Mountain Trail

ERO’S MOUNTAIN TRAIL

Μιας και η Ύδρα είναι ένα νησί χωρίς δρόμους έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση το δίκτυο μονοπατιών της. Τα μονοπάτια αυτά ενώνουν εξωκλήσια, οικισμούς, παραλίες, παλιά χωράφια, βοσκοτόπια και φυσικά φτάνουν μέχρι τις ψηλότερες κορυφές του νησιού.

Τι είναι το Eros Mountain Trail είναι μια διαδρομή 26,3χλμ. που στόχο έχει να αναδείξει τις ομορφιές του ορεινού τοπίου της Ύδρας. Μοναδικά ορεινά μονοπάτια που σχεδόν πάντα έχουν θέα προς την θάλασσα αλλά διέρχονται και από ψηλές κορυφές. Αυτό όμως που θα συναρπάσει περισσότερο τον κάθε δρομέα είναι το μοναδικό φαινόμενο του να τρέχεις σε μονοπάτια δίπλα στη θάλασσα.

Φυσικά το όνομα το πήρε από το ψηλότερο βουνό του νησιού, το «Έρως».

 

Altitude Profile

Απόσταση 26,3χλμ. με θετική υψομετρική 1400μ.

 

Η εκκίνηση θα γίνει από το λιμάνι στις  και το πρώτο τμήμα της διαδρομής είναι κοινό με αυτό της μικρής διαδρομής (Rock Race 12k) όπως και το τελευταίο. Η διαδρομή του 2017 έχει κάποιες αλλαγές σε σύγκριση με τα τρία πρώτα χρόνια με στόχο την αναβάθμισή της ποιοτικά χωρίς όμως να αυξηθεί η απόσταση σημαντικά (μόνο 800μ.).

 

1ο τμήμα: Απόσταση 3.890μ.

Εκκίνηση στο λιμάνι. Ακολουθούμε το κεντρικό καλντερίμι του νησιού που ανεβάζει προς το βουνό για το 1ο χιλιόμετρο. Το 2ο χιλιόμετρο είναι στην αρχή σε ανηφορικό χωμάτινο μονοπάτι και στην συνέχεια σε πετρώδες μέχρι τους ανεμόμυλους. Κατηφορίζουμε για λίγο σε μονοπάτι και το επόμενο χιλιόμετρο είναι σε ελαφρά ανηφορικό χωματόδρομο μέχρι το 2ο  ΣΤ.ΑΝ.  Η διαδρομή μέχρι εδώ είναι η γνωστή από τα προηγούμενα έτη.

 2ο τμήμα: Απόσταση 2.110μ.

Ανηφορικό μονοπάτι για 770μ. μέσα σε πευκόδασος μέχρι το σημείο που χωρίζουν η μεγάλη με τη μικρή διαδρομή. Εδώ αρχίζει κατηφορικό μονοπάτι έντονης κλίσης που απαιτεί προσοχή. Το τερέν είναι χωμάτινο και η θέα εξαιρετική προς τις παραλίες της νότιας πλευρά του νησιού. Στο 2ο ΣΤ.ΑΝ φτάνουμε ενώ συνολικά έχουμε διανύσει 6000μ. Εδώ υπάρχει και χρονικό όριο (κόφτης) για λόγους ασφαλείας των αθλητών μιας και το επόμενο τμήμα είναι αρκετά επίπονο. Το όριο είναι μία ώρα και τριάντα λεπτά (1:30).

3ο τμήμα: Απόσταση 5.200μ.

Σίγουρα το πιο δύσκολο τμήμα του αγώνα όχι μόνο εξαιτίας της υψομετρικής αλλά και λόγο της μακρινής απόστασης από το 3ο ΣΤ.ΑΝ. Στην αρχή τρέχουμε σε ομαλό χωμάτινο μονοπάτι. Μετά από 2χλμ. ξεκινά η απότομη ανηφόρα σε παλιό καλντερίμι που οι ντόπιοι δρομείς ονομάζουν «ψυχοβγάλτη». Η θέα όμως κάνει την ανάβαση λιγότερο επίπονη. Φτάνουμε σε διάσελο και μπαίνουμε για λίγο σε κατηφορικό μονοπάτι μέσα σε πευκόδασος. Βγαίνοντας από το δάσος μια μικρή ανηφόρα μας οδηγεί στην Ι.Μ. Προφήτη Ηλία. Είναι ιστορική μονή και από τα αξιοθέατα του νησιού. Εδώ θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση και το ΣΤ.ΑΝ. 3. με συνολική απόσταση 11200μ.

4ο τμήμα: Απόσταση 1.270μ.

Βγαίνοντας από τον περίβολο της Μονής θα κάνουμε μια απότομη στροφή αριστερά και ελαφρώς κατηφορικά μέσα στα πεύκα. Φτάνουμε σε κομβικό σημείο και εδώ ξεκινά η ανάβαση μέχρι την ψηλότερη κορυφή του νησιού. Μετά από 600μ. σε τεχνικό βραχώδες τερέν φτάνουμε στην κορυφή. Εκεί στο υψομετρικό σημείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού θα υπάρχει καταγραφή των αθλητών. Υψόμετρο 588μ. και συνολική απόσταση 12.470μ.

5ο τμήμα: Απόσταση 3.200μ.

Η κατάβαση γίνεται από παράλληλο μονοπάτι αλλά εξίσου τεχνικό. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους δρομείς καθώς είναι βραχώδες και γλιστερό. Μετά από 600μ. έχουμε κατέβει το τεχνικό και δύσκολο κομμάτι και στρίβουμε αριστερά σε εύκολο μονοπάτι.

Αρχικά επίπεδο τμήμα μονοπατιού που σύντομα γίνεται κατηφορικό. Είναι παλιό καλντερίμι που οδηγεί σε διάσελο (διασταύρωση μονοπατιών). Ακολουθούμε τη σήμανση ελαφρώς ανηφορικά σε χωμάτινο μονοπάτι και σύντομα φτάνουμε στο ξωκλήσι του Αγ. Μάμα με την εξαιρετική θέα. Εκεί είναι και το 4ο ΣΤ.ΑΝ. με συνολική απόσταση 15.670μ.

 6ο τμήμα: Απόσταση 2.630μ.

Κατηφορικό τεχνικό τερέν σε πετρώδες έδαφος (απομεινάρια καλντεριμιού) με επαναλαμβανόμενα ζιγκ-ζαγκ απαιτεί συγκέντρωση και προσοχή. Ακολουθεί μικρό ανηφορικό τμήμα και έπειτα ένα επίπεδο κομμάτι. Το τελευταίο κατηφορικό τμήμα οδηγεί στον οικισμό Επισκοπή όπου και το 5ο ΣΤ.ΑΝ. με συνολική απόσταση 18300μ.

7ο τμήμα: Απόσταση 5.430μ.

Εύκολο τμήμα που ακολουθεί επί το πλείστον παλιό χωματόδρομο αλλά και ευχάριστα χωμάτινα μονοπάτια. Αρχικά έντονη κατηφορική κλίση σε πευκόδασος οδηγεί προς τον παραθαλάσσιο οικισμό Παλαμιδά 2300μ.(προσοχή μόνο σε ένα μικρό τμήμα μονοπατιού). Λίγο πριν τον Παλαμιδά έχουμε το νέο τμήμα της διαδρομής. Μπαίνουμε σε επίπεδο μονοπάτι που σύντομα γίνεται ανηφορικό και αφού φτάσει στη ράχη αρχίζει να κατηφορίζει. Εισέρχεται σε κοίτη ποταμού και βγαίνει στο χωματόδρομο δίπλα σε πέτρινο γεφύρι. Κινούμαστε δίπλα στη θάλασσα σε ήπιες κλίσεις στον οικισμό Πλάκες (Βλυχού). Έπειτα αφού διασχίσουμε τον οικισμό Βλυχό συναντάμε πέτρινο μονότοξο γεφύρι όπου και το 6ο ΣΤ.ΑΝ. με συνολική απόσταση 23.730μ.

8ο τμήμα: Απόσταση 2.570μ.

Ίσως το πιο όμορφο τμήμα της διαδρομής (κοινό με την μικρή διαδρομή). Τρέχουμε σε χωμάτινο φαρδύ μονοπάτι έχοντας αριστερά την θάλασσα και μικρά ξερονήσια με ξωκλήσια. Μπροστά μας ο οικισμός Καμίνια είναι ιδιαίτερα γραφικός. Αφού εισέλθουμε στον οικισμό τρέχουμε σε καλντερίμι διασχίζοντας το λιμανάκι του. Στη συνέχεια τρέχουμε ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια και τις ταβέρνες. Πλησιάζοντας στο λιμάνι της Ύδρας ακούμε τα χειροκροτήματα και μπαίνουμε στο πέταλο του λιμανιού. Σίγουρα ο τερματισμός που θα βιώσουμε είναι ο πιο όμορφος καθώς όλοι οι κάτοικοι της Ύδρας περιμένουν για να επευφημήσουν και τον τελευταίο αθλητή.

 

Από την παρακάτω διεύθυνση μπορούν οι αθλητές να κατεβάσουν τη διαδρομή σε αρχείο για gps.

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=snsbxfbyfdjxbavy

 


 

Χάρτης διαδρομής

%d bloggers like this: